Coop4equality, juntament amb l’Oficina de Igualdade de Xénero (OIX) de la Universidade de la Corunya (UDC) acaben de finalitzar un procés de recerca que va començar el mes de juliol de 2019, en el qual s’analitzar des de l’òptica de les dones de la Mar de la Ria de Arousa, la violència de gènere que viuen tant en els seus entorns laborals com socials.
Milers de dones viuen, directa o indirectament, de la mar: Mariscadores treballadores de Conserveres, Rederas, etc. Amb aquest estudi es va pretendre analitzar com veuen i com viuen les diferents violències masclistes les dones de la mar. Analitzar quins són els estereotips que sostenen la pràctica d’aquestes violències, i també les propostes que, des de la seva personal mirada, aquestes dones intueixen s’haurien d’implementar per a combatre la violència masclista.
L’escenari previ a la recerca era un escenari en el qual no hi havia dades prèvies. Són pocs i no estan desagregats. Així que la pretensió d’aquest estudi era elaborar una línia de base que permetés, amb posterioritat, elaborar recerques més qualitatives.
Aquest projecte va ser realitzat a l’empara del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, i en el qual van participar 300 dones de diferents sectors vinculats amb la mar.